Riscurile infiintarii unei noi afaceri

Indiferent cat de bine ati planifica si v-ati pregati, deschiderea unei afaceri este o loterie. Mai mult de atat chiar, reprezinta o serie de pariuri diferite. Va vor ajunge banii suficient de mult timp pana veti incepe sa obtineti profit? Sunt angajatii dumneavoastra capabili? Puteti concura pe piata? Puteti reduce riscurile, dar nu veti reusi niciodata sa le eliminati complet.

Riscul financiar

Riscul financiar este cu siguranta cel mai important. Multe afaceri implica investirea banilor proprii – si adesea ai altor persoane. Daca va hotarati sa lucrati cu norma intreaga la noua dumneavoastra afacere veti risca de asemenea capacitatea de a va plati ipoteca si necesitatea de a pune mancare pe masa.

Planificarea atenta, constituirea unei rezerve de bani si stabilirea bugetului pot reduce riscul dar nu il vor elimina niciodata complet. Mereu poate aparea ceva neprevazut – pretul materiilor prime sau chiria pot creste brusc, un client nu plateste – si asa compania dumneavoastra se va afla intr-o mare dificultate.

Riscul legal

Orice antreprenor capabil va porni cunoscand legile ce ii pot influenta afacerea. Problema este ca legile se pot schimba: noi reguli privind sanatatea si siguranta, noi cerinte privind etichetarea, noi reguli si ghiduri de administrare a personalului.

Luati in considerare industria tutunului. Pana in 1971 companiile producatoare de tigari isi faceau reclama la tv, iar apoi guvernul federal a interzis astfel de reclame. Industria a supravietuit redirectionand banii catre publicitatea tiparita. Companiile mici sau cele nu foarte flexibile in a se adapta noilor reglementari nu s-au descurcat la fel de bine.

Factorul uman

Daca nu sunteti unicul lucrator al companiei va trebui sa “pariati” ca veti putea angaja lucratori pe care sa va puteti baza. Acest lucru implica alte cateva pariuri:

  • Veti putea angaja personal calificat fara a va epuiza bugetul pentru salarii?
  • Sunt acestia atat de competenti pe cat se prezinta in CV?
  • Vor fi angajatii dumneavoastra de incredere sau diferite piese de echipament vor disparea atunci cand nu sunteti atent?
  • Angajatii dumneavoastra cei mai buni vor pleca pentru un job mai bine platit in alta parte?

Exista de asemenea si limitele dumneavoastra umane pe care sa le luati in considerare. Pentru a administra angajati trebuie sa fiti un lider capabil. Va trebui sa rezistati tuturor “loviturilor” si ghinioanelor ce ar putea sa va loveasca afacerea fara a renunta. Numeroasele ore de munca si stresul va vor reduce timpul petrecut cu familia, cu prietenii si chiar cu dumneavoastra insasi.

Riscuri de piata

Indiferent ce ati vinde – bijuterii, programe informatice, servicii de consultanta – afacerea dumneavoastra nu poate avea succes daca nu exista cumparatori. Chiar daca faceti studii de piata impecabile, s-ar putea dovedi ca oamenii nu doresc produsul dumneavoastra atat de mult precum ati prevazut in planul de afaceri. Chiar si atunci cand clientii iubesc ceea ce oferiti, gusturile se pot schimba sau un competitor mai puternic va poate lua sectorul de piata.

Minimizarea riscurilor

Nu lasati riscurile potentiale sa va descurajeze din a va trai visul. Pentru a mentine visul in viata, dati-va silinta pentru a anticipa riscurile posibile si creati-va un plan de rezerva pentru a putea supravietui. Intrebati-va cum veti reactiona daca un client intarzie cu platile. Puteti gasi alti furnizori daca preturile vor creste? Ati incheiat suficiente polite de asigurare pentru a va proteja in cazul unei catastrofe? Antreprenorii de succes stiu ca in ciuda riscurilor, nu pot castiga daca nu continua sa mearga mai departe.

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *