1. Atunci cand certificatul energetic nu exista contractul de vanzare-cumparare este nul
Orice tranzactie imobiliara ai de gand sa realizezi, cum ar fi un contract de vanzare-cumparare sau de inchiriere a unei locuinte, ai nevoie in mod obligatoriu sa obtii un certificat de performanta energetica. In cazul in care acest act lipseste contractul de vanzare-cumparare capata caracter de nulitate relativa si daca este atacat in instanta va fi declarat nul.
2. In responsabilitatea cui intra plata certificatului energetic?
Conform legislatiei in vigoare, cel care este proprietarul imobilului ce urmeaza a fi inchiriat sau vandut are obligatia de a pune la dispozitia viitorului proprietar sau locatar un certificat energetic Oradea la zi. Acestea fiind spuse, vanzatorul va suporta plata pentru obtinerea acestui act. Desigur, la libera intelegere si chiriasul sau cumparatorul poate participa cu o suma de bani in acest sens, dar obligatia legala revine proprietarului actual.
3. Exista situatii in care certificatul de performanta energetica nu este necesar
Chiar daca certificatul energetic este necesar pentru tanzactiile imobiliar, vor exista si situatii in care se poate face exceptie de la aceasta reguli. Unele cladiri sunt scutite prin lege de la a avea un astfel de act. In aceasta categorie se incadreaza: cladirile independente cu suprafata mai mica de 50 mp, cladirile si monumentele istorice, lacasurile de cult, cladirile provizorii folosite pentru cel mult 2 ani, care au consum redus de energie, cladirile rezidentiale folosite mai putin de patru luni pe an.
4. Certificatul energetic te ajuta sa obtii un pret mai bun
Orice electrocasnice care consuma mai putin curent sunt mai scumpe. Aceeasi situatie se aplica si pentru locuinte si imobile, mai ales acum cand pretul energiei electrice a crescut drastic. Cu cat imobilul este mai eficient energetic, cu atat te poti folosi de acest aspect in negocierea pretului. Practic, noul proprietar va avea cheltuieli mult mai mici in viitor datorita acestui factor important.
In acelasi timp, cei care se afla in pozitia cumparatorului sau a chiriasului, primesc o garantie in plus ca fac o afacere buna. Prin cunoasterea clasei de performanta energetica a imobilului, cumparatorul isi poate face o idee asupra consumului de energie pe care il va avea locuinta si a bugetului pe care il va aloca in acest sens.
5. Certificatul energetic se foloseste pentru stabilirea impozitului pe cladire
Orice persoana care cumpara un imobil sau o cladire are obligatia de a depune o declaratie fiscala in vederea stabilirii impozitului pe proprietate la administratia publica. Aici iti va fi solicitat certificatul de performanta energetica, care este un act foarte important in cadrul procesului de stabilire a impozitelor datorate. Cu cat imobilul este mai eficient, cu atat impozitul platit va fi mai mic.
6. Certificatul energetic poate fi eliberat DOAR de un auditor energetic autorizat
Cu siguranta vei gasi pe internet o multime de modele de certificate energetice si persoane care explica in video-uri cum se completeaza un astfel de act. Chiar daca gasesti pe internet metodologia de calcul, asta nu inseamna ca ai voie sa completezi singur un astfel de document.
Acestea fiind spuse, un certificat energetic casa Sibiu este eliberat doar de catre un auditor energetic autorizat de catre Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice. Avand in vedere ca exista deja foarte multe persoane care lucreaza in acest domeniu, va trebui sa alegi cu grija si sa faci verificari inainte de a te hotari cu cine vei lucra, pentru a opta pentru un specialist.