In cadrul acestui articol va vom explica care este diferenta dintre un certificat energetic si un audit energetic. Atunci cand doriti sa masurati eficienta energetica a unei cladiri, trebuie sa aveti in vedere acest notiuni, care au unele asemanari.
Rolul ambelor proceduri este unul similar, dar rezultatele care se obtin in urma acestora sunt diferite. Mentionam faptul ca este indicat ca un audit energetic sa fie realizat inainte de a solicita un certificat energetic. Acestea sunt scopurile pe care auditul le urmareste:
- Identifica nevoie de aplicare de solutii eficiente astfel incar sa imbunatateasca termoizolarea fundatiei, fatadelor si acoperisului;
- Urmareste daca exista sisteme de inchidere cu ferestre si usi termoizolante;
- Ofera recomandari atunci cand trebuie refacute sistemele centralizate tip HVAC, pentru incalzire, ventilatie si aer conditionat;
- Scoate in evidenta daca trebuie instalate noi sisteme de climatizare punctuale;
- Ofera solutie in cazul realizarii renovarilor sau modificarilor pentru a imbunatati eficienta energetica a imobilului.
Dupa ce un audit energetic este realizat, se intocmeste un raport in cadrul caruia sunt mentionate actiunile ce trebuie intreprinse pentru imbunatatirea eficientei energetice. Continutul raportului va fi prezenta beneficiarului, care trebuie sa il aprobe.
In general, atunci cand se prezinta masuri de renovare si reabilitare a locuintei sau imobilului, se au in vedere instalatiile de incalzire, instalatiile electrice si instalatiile pentru producerea si alimentarea cu apa calda. Doar dupa ce recomandarile au fost puse in practica se poate solicita un certificat energetic.
Cine poate elibera un certificat energetic?
Pentru a putea face rost de acest document este necesar sa apelati la o firma certificat energetic Arad autorizata. Acesta este singura persoana care are dreptul legal pentru a face verificarile necesare si a intocmi actul. Exista mai multe cerinte, prevazute de catre lege, pe care o persoana trebuie sa le indeplineasca pentru a deveni auditor:
- Starea de sanatate fizica si psihica trebuie sa fie certificate medical, pentru a indeplini aceasta activitate;
- Lipsa antecedentelor penale;
- Sa detina atat pregatire profesionala generala, cat si de specialitate pentru a putea derula activitatea de certificare energetica a cladirilor si a instalatiilor utilitare ale acestora;
- Sa prezinte un nivel cat mai ridicat de experienta profesionala.
Primul pas pe care trebuie sa il faca un viitor auditor energetic pentru a deveni atestat este absolvirea unui curs de specialitate in ceea ce priveste performanta energetica a constructiilor. La finalul cursului, participantii depun un proiect pe baza caruia se obtine un grad profesional. In functie de gradul obtinut, vor diferi atributiile si drepturile auditorului. Cei care obtin dreptul de a elibera un certificat energie electrica au posibilitatea sa lucreze in cadrul unei firme de specialitate sau in mod independent.
Ce clase de performanta energetica exista?
In urma realizarii unui verificari atente se elibereaza un certificat energetic, iar imobilul sau locuinta sunt inscrise intr-o clasicicare care reprezinta performanta energetica. In momentul de fata, conform legii, exista 7 clase distince, in functie de consumul specific de energie. Acestea sunt dupa cum urmeaza:
- Clasa A – Consumul cel mai mic de energie. Acest consum nu depaseste 125 kWh/m2/an;
- Clasa G – Consumul cel mai mare de energie. Acest consum este de peste 820 kWh/m2/an.
Restul claselor sunt incadrate intre acestea, iar nivelul de consum creste treptat de la A la G. In cazul in care sunteti intr-o clasa de consumat apropiata clasei G, este esential sa solicitati un audit energie electrica, astfel incat sa puteti imbunatati performanta energetica a cladirii.