Conditiile ce trebuie a fi indeplinite la intabularea unei proprietati

Principial, o data cu depunerea cererii de realizare a cadastrului unei proprietati, cererea pentru intabulare in clipa ajungerii la Cartea Funciara pentru inscriere trebuie sa fie insotita de:

  • inscrisul original –inscrisul autentic ori copia legalizata a acestuia, prin care se poate constata ca actul ori faptul juridic pentru care se cere inscrierea ori, cand inscrierea se face pe baza unei hotarari judecatoresti, se va aduce o copie legalizata, facandu-se mentiunea daca sentinta este una definitiva;
  • dovada avizarii cadastrului;
  • certificatul fiscal;
  • copii dupa actele de identitate.

Pentru fiecare dintre operatiunile cu privire la dreptul de proprietate, atat Birourile de Carte Funciara din cadrul Oficiului de Cadastru si Publicitate Imobiliara judetean vor da o noua Incheiere de inscriere (sau intabulare) cu situatia actualizata a imobilelor pentru care se cere inscrierea.

De exemplu, daca imobilul se gaseste intr-o situatie litigioasa, la cererea uneia dintre parti se poate face inscrierea litigiului in cartea funciara; astfel, imobilul nu va putea face obiectul vanzarii sau altei operatiuni imobiliare, doar in cazul cand este acceptat inclusiv transferul litigiului in cauza simultan cu proprietatea.

Sa luam un alt exemplu. La incheierea unui antecontract de vanzare-cumparare privitor la o proprietate, cel care cumpara poate sa ceara inscrierea antecontractului in Cartea Funciara. Odata inscris antecontractul, cel care vinde nu va putea sa instraineze imobilul in cauza pana la finalizarea vanzarii cu cumparatorul opri la rezilierea antecontractului respectiv.

De asemenea, conform www.firmecadastru.net si vanzatorul poate sa noteze, de exemplu, daca acel care cumpara mai are de achitat o rata sau de dat o diferenta de pret celui care vinde, pentru imobilul respectiv, se intabuleaza astfel dreptul de proprietate al noului proprietar, dar va fi notat si “privilegiul vanzatorului” cu privire la diferenta de pret.

Inscrierea acestor drepturi de proprietate si a altor operatiuni cu privire la proprietate ofera o mai mare siguranta tuturor tranzactiilor imobiliare. In absenta cartii funciare, oricine avea posibilitatea de a se prezenta la un birou notarial impreuna cu un act de proprietate mai vechi si putea incasa bani doar pretinzand ca vinde respectivul imobil.

Prin intabulare (inscrierea in Cartea Funciara), orice doritor poate sa solicite un extras pentru informarea cu privire la un imobil prin intermediul unui birou notarial ori direct la Cartea Funciara. Acelasi lucru este solicitat si de catre biroul notarial, cand se face o vanzare, diferenta fiind ca in aceasta situatie poarta un alt nume: Extras de Autentificare. Acesta poate fi utilizat doar de catre notarul care a facut solicitarea.

Deci, fara sa fie intabulata o proprietate nu ar fi indicat sa se execute nicio intrare intr-o tranzactie imobiliara inainte de a se face verificarea extrasului de informare privitor la inscrierile din cartea funciara ori a unei promisiuni ferme de vanzare-cumparare, asa incat sa nu apara situatii de litigiu pe viitor, privitor la proprietatea aceea.

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *