Cum se alege un evaluator imobiliar

Alegerea evaluatorului imobiliar e o decizie importanta. Nu este greu sa va dati seama ca experienta si competenta sunt factori foarte importanti in a selecta un evaluator imobiliar insa cat de usor e sa apreciati aceste caracteristici? Mai intai, fiecare evaluator imobiliar trebuie sa fie un membru al ANEVAR (adica asociatia profesionala unde este format evaluatorul imobiliar in conformitate cu legislatia in vigoare). Astfel, atat beneficiarii dar si tertii se asigura ca rezultatul activitatii prestate de catre un evaluator ANEVAR e conform cu standardele de evaluare.

Evaluatorul imobiliar, asa cum precizam mai-nainte, trebuie sa fie unul competent, sa inteleaga acea misiune pe care o primeste dar sa fie si in plinatatea cunostintelor de evaluare pentru tipul de proprietate ori zona sa. Deontologia profesiei cere clar ca evaluatorul imobiliar sa refuze evaluarea imobiliara daca nu are toate resursele la dispozitie si capacitatile pentru a o indeplini cu bine.

Experienta evaluatorului imobiliar trebuie sa fie o determinanta in alegerea ce o aveti de facut. Evaluarea presupune foarte multe cunostinte din foarte multe domenii precum: constructii, arhitectura, inginerie, cadastru si topografie insa si notiuni mai aprofundate de drept civil, de matematica aplicata si statistica, de analiza, de economie iar lista poate continua.

E aproape imposibil ca doar o singura persoana sa acopere toate acestea, de aceea in cele mai multe situatii, un evaluator ANEVAR precum cei listati pe www.evaluatori-imobiliari.net va colabora in domeniile amintite anterior cu colegi ori colaboratori specialisti.

Cum sa alegeti un evaluator imobiliar

Alt criteriu de selectie a unui evaluator imobiliar il reprezinta pretul oferit. Cele mai reduse preturi pentru evaluarea imobiliara nu sunt, de cele mai multe ori, referinte de calitate. O alegere facuta in baza pretului poate duce la costuri indirecte suplimentare venite tocmai din calitatea redusa a serviciului oferit.

IMPORTANT: Cereti mereu sa vorbiti si sa va inspecteze proprietatea NUMAI un evaluator imobiliar autorizat. E bine sa îl rugati sa va prezinte legitimatia ANEVAR ori sa faca o dovada a acreditarii sale la momentul in care inspecteaza proprietatea. Astfel sunteti siguri ca persoana abilitata pentru evaluarea proprietatii este un evaluator ANEVAR, nu un interpus. Este bine sa refuzati colaborarea in cazul in care nu poate dovedi faptul ca e indreptatit oficial sa inspecteze proprietatea dumneavoastra.

Perioada de predare a lucrarii e un factor de selectie ce trebuie sa va puna in alerta daca evaluatorul ANEVAR va prezenta lucrarea mai devreme de 3 zile lucratoare. O buna evaluare imobiliara prezinta un grad mare de complexitate si daca evaluatorul imobiliar va propune durata mica va recomadam reluarea selectiei, deoarece puteti lucra cu o persoana superficiala.

Este indicat să semnati mereu un contract de prestari-servicii doar cu evaluatori ANEVAR. Astfel, veti avea imaginea clara a ce urmeaza sa primiti si orice abatere poate fi discutata sau sanctionata ulterior. Evaluatorul ANEVAR e obligat, in conformitate cu standardele de evaluare, la incheierea unui contract unde sa fie mentionati toti termenii de referinta ai evaluarii.

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *