Cum sa evitam accidentele cand folosim o scara extensibila

Cu totii stiim cat de periculos poate sa fie cand utilizam singuri o scara extensibila. Pentru a evita orice neplacere, am pregatit cateva trucuri care sa ne usureze treaba atunci cand folosim o astfel de scara:.

scara extensibila


1. Stabilirea unghiului potrivit.
Aranjeaza scara extensibila la unghiul potrivit. Pentru a determina care este cel mai bun unghi, poti incerca urmatorul truc: pune degetele de la picioare peste picioarele scarii. Stai drept si intindeti bratele cat mai mult. Cu palmele ar trebui sa atingi baza scarii. S-a intamplat vreodata sa urci pe o scara iar la mijlocul drumului sa simti cum se clatina in stanga si in dreapta? In momente de genul acesta iti dai seama cat de important e sa te asiguri ca ai fixat foarte bine scara inainte sa incepi sa urci pe ea. Utilizarea unei astfel de produs trebuie sa fie o experienta sigura, indiferent de circumstante. Stabilirea unghiului corect pentru scara este unul dintre cele mai importante actiuni. Daca sunt in jur obiecte care te impiedica sa stabilesti unghiul corect, mai bine renunta la utilizarea scarii si cauta o alta alternativa.


2. Asigura stabilitatea picioarelor scarii.
Trebuie sa te asiguri ca suprafata pe care asezi scara este plana, fara denivelari. De asemenea, este foarte important sa te asiguri ca picioarele scarii nu vor aluneca. Inainte de a utiliza scara, sterge bine cu o carpa picioarele scarii. Asigura-te ca nu sunt reziduuri care ar putea sa favorizeze alunecarea scarii. Daca tot persista senzatia de instabilitate, poti folosi o sfoara pentru a lega picioarele scarii de un obiect din exterior.

Scara telescopica


3. Sprijina varful scarii de perete
Poti adauga un accesoriu de sustinere in varful scarii. Acest lucru te va ajuta sa accesezi mai usor zonele mai dificile precum ferestrele, dar va asigura si mai multa stabilitate scarii. Cand montezi un astfel de accesoriu, asigura-te ca ai respectat intocmai instructiunile de montare. Asigurarea unei baze stabile este numai jumatate din treaba. Trebuie sa te asiguri ca varful scarii nu va aluneca in momentul in care marginile scarii se vor atinge de pereti. Asigura-te ca scara este asezata vertical, iar varful atinge o suprafata plata. Daca inclini scara mai mult in partea dreapta sau in stanga, o sa ai probleme. Se pot cumpara multe accesorii pentru a stabiliza scara extensibila. Un astfel de accesoriu sunt clestii din cauciuc sau din plastic foarte moale. Acesti clesti vor asigura o prindere mai buna si vor diminua eventualele deteriorari ale scarii. Deasemenea, se pot folosi niste protectii din cauciu pentru picioarele scarii. Acest lucru va impiedica zgarierea materialelor sensibile precum parchetul sau gresia fragila. Aceste stabilizatoare  sunt utile deoarece pot distribui in mod eficient greutatea. In acest fel, scara poate fi folosita in interiorul incaperii, fara sa fie rezemata de perete, permitand accesul la zone inguste si greu accesibile. Aceste accesorii si stabilizatoare se pot gasi cam in orice magazin care vinde scari.


4. Leaga varful scarii pentru siguranta in plus
Asigura varful scarii legandu-l de o ancora. Poti sa confectionezi destul de usor o ancora pe care sa o reutilizezi cand o sa ai nevoie. Daca esti nevoit sa urci si sa cobori de mai multe ori iar scara este in acelasi loc, este indicat sa fie fixata de tavan. De asemenea, acest lucru este important daca suntem nevoiti sa lucram la un acoperis.


5. Asigura-te ca lucrezi pe o suprafata cat mai plana
Daca utilizezi scara extensibila in exterior iar solul este denivelat, poti sapa o mica groapa in partea mai inalta a solului.  Acopera cu pamant picioarele scarii pentru a impiedica alunecarea. Chiar daca scara este aranjata la unghiul potrivit, exista pericolul de alunecare daca scara este asezata pe teren denivelat.  Nu este indicat sa folosesti bucati de lemn sau caramizi pentru a incerca sa echilibrezi scara.

Mai bine foloseste un cleste sau un ciocan pentru a nivela solul. Aceste instrumente sunt mai tot timpul la indemana. Daca optiunea de a sapa o mica groapa nu este posibila din cauza solului sau nu reusesti sa uniformizezi suprafata, poti incerca o extensie pentru scara. Poti gasi genul acesta de accesorii pentru o scara extensibila in magazinele de specialitate.

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *